Samiriyeli Kadın


 

Samiriyeli Kadın

Bu hikayede İsa Mesih Samiriyeli bir kadından su ister.  İsa Yahudi olduğu için, Samiriyeli kadın buna şaşır, çünkü Yahudi bir adam Samiriyeli bir kadınla hiç konuşmaz. İsa kadına diyor ki:

“Eğer ‘Bana su ver, içeyim’ diyenin kim olduğunu bilseydin, sen O’ndan dilerdin, O da sana yaşam suyunu verirdi.”

Kadın İsa’ya “Su çekecek bir şey yok, kuyu da derin, yaşam suyunu nereden bulacaksın?” diye soruyor.  İsa şöyle yanıt veriyor:

“Bu Sudan her içen yine susacak. Oysa benim vereceğim sudan içen sonsuza dek susamaz.  Benim vereceğim su, içende sonsuz yaşam için fışkıran bir pınar olacak.”

Kadın İsa’dan bu yaşam suyunu ister. İsa, “Git, kocanı çağır ve buraya gel” diyor. Kadın, “Kocam yok” diye yanıtlıyor. İsa, “Kocam yok demekle doğruyu söyledin.  Beş kocaya vardın.  Şimdi birlikte yaşadığın adam kocan değil.  Doğruyu söyledin” diyor.  Kadın, “Efendim, anlıyorum, sen bir peygambersin” diyor.  Sonra Kadın İsa’ya, “Mesih denilen meshedilmiş Olan’ın geleceğini biliyorum” dedi, “O gelince bize her şeyi bildirecek.”  İsa,

“Seninle konuşan ben O’yum.”

Diyor.  Sonra kadın su testisini bırakarak kente gidiyor ve halka şöyle diyor, “Gelin, yaptığım her şeyi bana söyleyen adamı görün. Acaba Mesih bu mudur?” O kentten bir çok Samiriyeli İsa Mesih’e gelip iman etti. Bunlar kadına, “Onun gerçekten dünyanın kurtarıcısı olduğunu biliyoruz” diyorlar.

Transcript:

Samiriyeli Kadın-Merhabalar,

Video bloğuna hoş geldiniz!

Bugün yine İsa’yı yine o döneme göre sıra dışı bir sohbetin içinde bulacağız. Bu sohbetteki konuğu, Yahudiler tarafından Samiriyeli olduğu için yine kirli sayılan, cinsiyetinden dolayı sokak ortasında konuşulmaması gereken, ayrıca evli olmadığı bir erkekle ilişki yaşayan bir kadın…

Bu sohbete bakmadan önce Samiriyelilerin neden kirli sayıldığını, neden bir kadınla sokak ortasında konuşulmaması gerektiği konusunu açıklayalım.

Aslında İncil’in Yuhanna bölümünde geçen “Yahudilerin Samiriyelilerle ilişkileri yoktur” sözünün dayanağı, Süleyman’ın ölümünden sonra krallığın ikiye bölünmesine ve kuzeydeki toprakların İ.Ö 722-721’de Asurluların eline geçmesine kadar eskiye giden tarihsel bir süreci kapsar. Asurlular bu bölgeye yabancıları yerleştirmişler, bu da güneydeki Yahudiyelilerin bakış açısından, hem ırksal hem de dinsel saflığın kaybedilmesi demektir. Samiriyeliler İ.Ö 400 civarında Gerizim Dağında kendi topraklarını inşa ettiklerinde dinsel bölünme derinleşmiştir.

Kadınlarla sokakta konuşulmaması gerektiği konusu ise Yahudi öğretmenlerin, insanların dedikodu yapmasını önlemek için sokakta bir kadınla – kendi eşi de dahil olmak üzere- konuşmayı ve selamlaşmayı yasaklamalarından gelir.

Fakat tüm öğretişlere rağmen bugünkü hikayemizde Yuhanna 4:1-26’da okuyacağımız gibi, İsa kuyu başında su çekmekte olan Samiriyeli kadından su ister ve onunla derin bir sohbete dalar. Elbette kadın bu konuşmaya şaşkınlıkla dahil olur. Üstüne üstlük İsa’nın kocası ile ilgili sorduğu soruya cevap vermek zorunda kalır ve utanarak evli olmadığını söyler. Kim bilir belki birçok hayal kırıklığı, birçok kayıp ardından kadın da yaşadığı acı ve umutsuzluktan artık evlenmemeyi seçmiştir…

İsa samiriyeli kadın ın o anda bulunduğu durumdan rahatsız olmaz, aksine onun dürüstlüğünü överek kadını rahatlatır. İsa kadının anlayabileceği şekilde ruhsal konulardan bahseder. Kadının tövbeye ihtiyacı olduğunu bilse de, ona sonsuz yaşamı anlatırken konuyu doğru anlayabilmesi için çaba sarf eder. Tüm konuşma boyunca İsa’nın inanılmaz şefkatli ve duyarlı yüreği dikkat çekicidir. Rahatlığından hiçbir şey kaybetmez, kadının ihtiyacına uygun şekilde konuşur. Burada da yine özel olarak kadına verdiği değeri gösterir ve tüm gelenek ve görenekleri karşısına alır.

Bu ve başka konularda daha fazla sorunuz olursa bizimle iletişim kurmaktan çekinmeyin. Sizlere yardımcı olmaktan ve sohbet etmekten memnuniyet duyarız. Web sayfamızda bizimle iletişim kurabilmeniz için bir çok kanal mevcut.

Sorularınızı ve sizinle tanışmayı dört gözle bekliyoruz.